Pieczona szynka to jeden z lepszych pomysłów na świąteczny obiad. Robi się ją łatwo i szybko

Dodano:
Pieczona szynka Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Co podać na świąteczny obiad? Jeśli chodzi o mięso, to doskonale sprawdzi się pieczona szynka. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bo sprowadza się do zamarynowania mięsa. Potem obiad robi się w zasadzie sam.

Pieczone mięso to jedna z lepszych propozycji na świąteczny obiad. Wygląda bardzo elegancko, a mało przy nim pracy. Zwykle wcześniej mięso wystarczy zamarynować, a potem wstawia się do piekarnika i pozostaje nam czekać na pyszne efekty. Do pieczenia warto przeznaczyć wieprzowinę, a w szczególności szynkę. Mięso wychodzi bowiem delikatne i soczyste.

Jakie mięso można upiec na świąteczny obiad?

Jeśli planujecie upiec mięso na świąteczny obiad, macie spory wybór. Możecie sięgnąć po drób i upiec go w całości. Tu doskonale sprawdzi się np. kaczka czy kurczak. Możecie też upiec udziec lub pierś indyczą, a także kacze piersi i uda. Jeśli chodzi o wieprzowinę, do pieczenia najlepiej wybrać polędwiczkę, szynkę lub schab. Mięsa te nie zawierają dużo tłuszczu i ładnie prezentują się na stole.

Jak upiec aromatyczną szynkę na obiad?

Przygotowanie aromatycznej szynki na obiad jest niezwykle proste. Najpierw trzeba sporządzić solankę i włożyć do niej opłukane mięso. Po dobie spęczonej w solance, mięso warto posmarować kompozycją przypraw i odstawić całość na kilka godzin w chłodne miejsce. Po ociepleniu szynkę należy wstawić do piekarnika i upiec.

Przepis: Szynka pieczona na obiad

Aromatyczna pieczona szynka na świąteczny obiad

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 1 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie szynkiSzynkę opłucz. Z wody i soli przygotuj solankę. Włóż do niej szynkę, odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso osącz. Ząbki czosnku obierz, rozgnieć, wymieszaj z kolendrą, papryką, solą, pieprzem i olejem. Marynatą natrzyj mięso, wstaw je na kilka godzin do lodówki.
  2. Pieczenie szynkiSzynkę wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by się ociepliła. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza. Mięso piecz ok. 20 minut. Po tym czasie obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Mięso piecz jeszcze ok. 70 minut.

Wskazówka: Po wyjęciu z piekarnika szynkę pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Dopiero potem zacznij ją kroić.

Jak upiec szynkę by nie była sucha?

Szynka to mięso, które nie ma widocznego tłuszczu. Dlatego upieczenie jej, by była soczysta, wymaga od nas nieco uwagi. Po pierwsze szynkę najlepiej jest piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Dzięki temu z mięsa wyparuje mniej wody i będzie się piec w wilgotnym środowisku. Piekąc mięso, warto podlać je marynatą albo bulionem. Można też dołożyć warzywa czy owoce, które dodadzą nie tylko smaku, ale też soczystości. Szynki nie należy piec zbyt długo. Na każdy kilogram mięsa, przeznacza się godzinę pieczenia. 15 minut przed końcem pieczenia, mięso należy odkryć, by ładnie się zrumieniło.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...